04.01.19

Interieur­ontwerp begint bij de indeling van een huis

stock dutch interior design map

In een huis waarbij vorm en inhoud kloppen, woon je comfortabeler. Daarom is architectuur onlosmakelijk verbonden aan interieur.

Een goede architectuur draagt bij aan woongeluk. Eigenlijk begint elk interieurontwerp bij de architectuur van een huis. Of het nou om een appartement gaat, een moderne loft, een historische villa, een landhuis, een grachtenpand of een nieuw te bouwen huis. De architectuur is de canvas van waaruit je start met het ontwerpen of herontwerpen van een interieur. In het ontwerpen van het exterieur worden keuzes gemaakt die essentieel zijn voor de indeling en de routing van het huis, dus ook voor de functies en uitstraling van de ruimtes. Stock Dutch design is nauw bij deze keuzes betrokken of ontfermt zich over de totale architectuur.

De architectuur van huizen is aan verandering onderhevig. Die veranderingen zijn weer het gevolg van hoe we leven, wonen en werken, en dat is op zijn beurt weer cultureel bepaald. Kijk maar eens naar een stad als Amsterdam. In de Gouden Eeuw hadden alle grachtenpanden specifieke kamers, gangen en ruimten die bestemd waren voor de bedienden. We moesten er toen niet aan denken om tijd door te brengen in de keuken, terwijl de keuken tegenwoordig, in de meeste huizen, het hart van het huis is. We ontbijten er vliegensvlug, hangen er aan de bar of aan het kookeiland en eten er ’s avonds aan een grote tafel. Met dit in het achterhoofd, is het belangrijk om te inventariseren hoe je leeft en wat je verwachtingen zijn van je huis alvorens je besluit te (her)ontwerpen. Beschouw deze analyse als fase 1 van een ontwerpproces. Hoe groot is je gezin? Nu, maar ook over een paar jaar. Zijn ze veel samen? Hechten zij waarde aan privacy? Nemen ze de tijd om te ontbijten? Wordt er vaak televisie gekeken, gestudeerd of gewerkt in huis? Komen er regelmatig gasten over de vloer en blijven die wel eens overnachten?

"Stock Dutch Design zoekt altijd naar spanningsbogen.”

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar het bestaande huis of de tekening. Uit welke ruimten bestaat het huis? Waar komt de zon op en waar gaat ie onder ? Wat betekent dat voor de toetreding van het daglicht in huis? Wat zijn de maatvoeringen van alle ruimten? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, krijg je inzicht in de ruimten die er nodig zijn en kan een grove, eerste schets worden gemaakt. Een schets met de ligging van de keuken, slaapkamers, badkamers, televisiekamer of andere type kamers. Een ideaalplaatje dus. In het geval van een bestaand huis, is het vervolgens belangrijk om te bepalen hoe dit ‘ideaalplaatje’ zich verhoudt tot de huidige situatie. Als de keuken bijvoorbeeld inderdaad het centrum van het huis moet worden, is dat dan werkelijk mogelijk in de bestaande indeling? Of moeten er wanden verplaatst worden of ruimtes worden verwisseld? Dat betekent dat er soms een discussie volgt over de plek van de zitkamer of het creëren van studie- en werkruimtes. Of over de vraag of een eetkamer nog wel relevant is en niet beter kan worden vervangen door een hangkamer waar films en televisie gekeken kunnen worden. Als het lijnenspel op papier staat of liever gezegd in een 3D-ontwerp is vertaald, wordt er doorgerekend hoe de constructie er uit komt te zien en een plan gemaakt voor de aannemer.

Vervolgens komen de materialen in beeld. Met welk type steen wordt er gebouwd? Welke vloeren en afwerking van muren zijn passend? Hoe zien de kozijnen en deuren eruit, et cetera: de invulling van de architectuur is net zo belangrijk als de architectuur zelf. Sommige bouwstijlen zijn bepalend in de keuze van de materialen. De Dudok of de jaren ’30 stijl vraagt om heel andere materialen dan bijvoorbeeld een klassiek huis uit 1900 of een nieuwbouw huis. Contrasterende combinaties zijn spannend, net zoals het spelen met materialen, uiteraard rekening houdend met de regelgeving. Een Berlage-huis mag best met hedendaagse materialen worden verbouwd, als de materialen maar een knipoog geven naar toen. Dan is het resultaat een Berlage-huis van deze tijd en klopt het eindresultaat.

Stock Dutch Design heeft een voorliefde voor bijzondere, het liefst natuurlijke materialen, zoals hout, natuursteen, maar ook van staal en beton. Maar ook daar binnen zijn er tal van keuzes. Kijk bijvoorbeeld eens naar de rauwe uitstraling van ruw staal. Of naar hout waarbij de nerven nog goed zichtbaar zijn. Verdiep je in detaillering die een huis kan ‘aankleden’ en karakter geven. Denk aan deurgrepen, lambrisering en ornamenten, die overigens tegenwoordig ook in alle stijlen zijn toe te passen. Kortom, de keuze voor materialen vormt samen met de architectuur de allesbepalende basis voor elk interieur.

Nadat de materialen zijn gekozen begint de meest spannende en creatieve fase, de indeling van de kamers, het kiezen van grodijnen, behang, kleueren, patronen meubels, kunst een niet te vergeten de kleine details zoals knopen, haken, kaarsen, kussens, etc. Stock Dutch Design zoekt altijd naar spanningsbogen tussen kleuren en patronen en verassende plaatsing van bank, stoelen, tafels en lampen. Tenslotte, is het maken van een plan voor licht en geluid van heel belangrijk, dit brengt leven in het huis.

We leven en bouwen in een bijzondere tijd waarin we ons gelukkig steeds meer bewust worden van onze impact op natuur en milieu. Discussies over groene energie voorziening, duurzame bouw en bouw materialen zijn altijd een onderdeel van het Stock proces. Stock Dutch design werkt samen met specialisten op het gebied van groen bouwen en is voorvechter in realiseren van duurzame  interieurs. Tekeningen en foto’s ontwikkeld in samenwerking met Florentijn Vleugels DENOLDERVLEUGELS Architects & Associates.